Indeobste, este mai intelept sa astepti ca evenimentele sa fie consumate pana la capat in consecinte inainte de a referi la lectiile pe care ele le proiecteaza istoric. Este binecunoscuta remarca liderului chinez Zhou Enlai, des citata de atunci , care intrebat , la inceputul anilor ’70 ai secolului trecut, ce crede despre revolutia frnaceza din 1789 a raspuns ca este inca prea devreme sa fie evaluata. Desigur, poate ca era un tertip diplomatic pentru a ocoli un raspuns lung si neplacut pentru interlocutor ( H. Kissinger ) sau neconvenabil ideologiei comuniste ori alt motiv. Dar in esenta este astfel exprimat deopotriva un adevar- evenimentele analizate la ‘cald’ sunt vadit larg deschise greselii de analiza si lectia extrasa este falsa si contraproductiva -, dar ridica si un obstacol redutabil pentru a descuraja intelegerea evinmentului in cauza , ce inseamna el si cum sa te feresti de consecintele lui ( chiar cu pretul unor concluzii poate grabite, poate nu indeajuns cantarite , etc. ). Asa ca nu trebuie sa ne lasam furati de … ‘adancimea’ butadei liderului chinez.
Cititi mai mult »
Revin la promisiunea facuta de a reda cateva dintre comentariile la editorialul lui Gideon Rachman din »Financial Times«
[1] din 19 iulie anul curent . De ce sunt atat de importante comentariile la articolul citat si comentat de noi in analiza din 25 iulie?
Cititi mai mult »