August 2020 | Arhiva | publicatii - Politica La Est

ROMANIA: DESPRE GAZ NATURAL SI GEOPOLITICA

Desi in ultimele luni situatia din Estul Mediteranei a devenit preocupanta pentru Romania, fiind asadar un teatru de infruntare foarte apropiat geografic, in care sunt implicati vecini aliati sau nu , mari puteri aliate sau nu, inclusiv  cu reflexe  de alianta obligatorii – NATO, intai de toate – dar  si altminteri ( parteneriate strategice, traditii istorice ) – Bucurestii au stat linistiti asteptand desfasurarea evenimentelor

Cititi mai mult »


ALEGERI PREZIDENTIALE IN SUA - NOIEMBRIE 2020 - 2

De aceasta data, un altfel de debut de articol consacrat relatiilor international , anume o amintire personala din cariera de oficial al Ministerului Apararii .
            Episodul  pe care il relatez evoca  discutia avuta la in vara  anului  1998    la Washington cu fiul fostului Secretar de Stat al  SUA ( intre 1949 si 1953 )  ,  Dean Acheson, la un dinner la ambasada Romaniei la Washington.

Cititi mai mult »


ALEGERI PREZIDENTIALE IN SUA – NOIEMBRIE 2020 – 1

Desi alegerile la prezidentia SUA nu a fost lipsite istoric de dramatism si emotie la nivel national in aproape un sfert de mileniu de existent a Republicii nord-americane, cele care urmeaza  in noiembrie acest an se par ca se detaseaza net  de  precedentele. Mai multe evolutii recente - globale si domestice -  concura la aceasta concluzie. Lasand la o parte faptul ca alegerea lui  Donald Trump la Casa Alba in noiembrie 2016 a fost ea insesi un eveniment exceptional, care a zguduit lumea prin chiar acest fapt si ceea ce a urmat in exercitarea puterii de catre miliardarul ajuns presedinte, alte evenimnte recente detaseaza aceasta prezidentie de toate cele care  au precedat-o si ridica numeroase intrebari privind posibilitatea p[relungirii ei cu un alt mandat.  

Cititi mai mult »