July 2020 | Arhiva | publicatii - Politica La Est

CHINA SI EUROPA: COMPETITIE SAU ANGAJARE ?

Chiar daca UK a iesit prin Brexit ( 2020) din Uniunea  Europeana , desigur ca nu a parasit continentul caruia  apartine geografic si istoric. Geografic, acest lucru este desigur incontestabil, pentru ca geografia nu se schimba, chiar daca imperiul britanic avea in secolul XIX o intindere asupra careia soarele nu apunea niciodata.  Istoric, deopotriva, pentru ca UK depinde de continent strategic si geopolitic, iar astfel ultimele multe  sute de ani ale istoriei UK se intrepatrund profund cu istoria continentala euopeana. Numai ca aceasta dependenta strategica si geopolitica are o anumita relativitate, pe care amiralul A.T. Mahon, utilizand chiar exemplul UK,  a teoretizat in ceea ce a numit cazul puterilor maritimesi influentei lor asupra evolutiei istorice. Pentru a demonstra teza sa , Mahon a oferit si doua exemple istorice departate in timp pentru a convinge cititorii ( scria la sfarsit de secol XIX ) . Anume ca Hanibal s-a luptat 17 ani cu Roma ( sec. III-II BC ) , iar Napoleon mai mult ( sec. XIX ) , pentru ca puterile continentale sa sfarseasca invinse la Zama si la Waterloo. Asadar, puterile maritime - chiar noile strategii in domeniu il utilizeaza pe amiralul Alfred Mahon - au o anumita autonomie strategica si geopolitica fata de cele continentale, ceea ce ar explica si Brexit-ul si ceea ce urmareste azi Marea Britanie ca perspectiva de viitor in asumarea unui rol global.

Cititi mai mult »


RAZBOIUL TURCIA - GRECIA : EVITAT DEOCAMDATA

In avalansa de evenimente cu limpede incarcatura geopolitica, pe fondul pandemiei COVID19 atat de preocupante planetar, aici in Romania avem o carenta de evaluare a prioritatilor care ne stau in fata . Suntem interesati de Razboiul Rece dintre SUA si China pentru suprematie globala, de banii pe care trebuie sa-i incasam in anii urmatori de la UE, de tribulatiile “Global Britain”, de noua editie a acordurilor pentru armamentele strategice intre superputeri , de deschiderea neasteptata a Frantei catre Rusia, de Germania,’hegemonul reluctant’  al UE, etc.  Dar se pare ca ne scapa, in aceasta valtoare globala , ceea ce se intampla in imediata noastra vecinatate, mai mult , unde ar trebui sa privim intai de toate. Pentru ca evident oricui ca  aici avem un capital  de experienta istorica, care  include  si  influenta decisiva avuta de intamplarile din acest spatiu  asupra evolutiei noastre in timp ca stat si natiune .  Si nu de ieri, alaltaieri, ci de sute de ani .

Cititi mai mult »


O NOUA TABLA DE SAH DISTINCTA GEOPOLITIC : EUROPA

Aici este locul  sa ne intrebam daca diplomatia franceza ‘joaca’  peste ‘greutatea’  Frantei in actuala situatie internationala.  Raspunsul trebuie atent calibrat pentru ca evenimente recente au aratat ca, chiar daca Franta avanseaza propuneri indraznete si deloc impracticabile  pentru UE, raspunsul Germaniei a fost mereu intarziat ( cel putin din vara anului 2019, daca nu cumva  si sub impresia actiunilor presedintelui Macron ulterior alegerilor europarlamentare din primavara aceluiasi an )   sau a fost - pentru a ne exprima elegant- un politicos ‘non’ oricarei  propuneri franceze care ar fi impus perceptia ca nu Germania este in fotoliul de lider al UE ( fie si  ‘ reluctant hegemon ‘ ).

Cititi mai mult »