June 2020 | Arhiva | publicatii - Politica La Est

MERICA/TRUMP SUB ASEDIU

Am convingerea ferma ca  evolutiile actuale din SUA, criza interna declansata de moartea la sfarsit de mai 2020 la Minneapolis  a unui barbat de culoare ca urmare a abuzului politiei locale va avea consecinte globale, sistemice.  Ceea ce a inceput ca expresie a frustarii minoritatii de culoare din SUA- Black Lives Matter( BLM)- fata de inegalitatea resimtita societal si politic, amintind de evolutiile practic revolutionare din anii ’60 ai secolului trecut, continuata cu o radicala respingere a simbolurilor sclaviei si segregarii rasiale, distrugerea sau graffiti-zarea statuilor unor personalitati ale istoriei americane , extinsa de altfel si in Europa si tari din Asia si Africa   s-a trasformat intr-o furtuna sociala care are a avea impact sistemic neaparat.  Greutatea specifica sistemica a SUA , cea mai mare economie a lumii, cu o puternica stratificare sociala si o efervescenta culturala cu impact global sunt intre explicatiile faptului ca ceea ce se intampla acum in SUA  are o contagiune internationala. Un articol aparut in Financial Times la 20 iunie avea titlul semnificativ:  ‘Everybody has their eyes on America’: Black Lives Matter goes global.  Calls for racial justice demonstrate how the US is still a moral and political touchstone’ .

Cititi mai mult »


ANTIFA - AMERICA/TRUMP SUB ASEDIU

In intervalul scurs de la 2-3 iunie, cand a fost ultima noastra postare sub acest titlu, in SUA au continuat miscarile de strada si contagiunea lor globala a fost verificata pe mai multe continente . Ceea ce putem insa constata este aparitia unor accente noi in evolutia evenimentelor , mai ales in SUA ( dar cu siguranta impactul global va fi deopotriva cu contagiunea aproape imediata a acestor miscari  recente ). Intre cele mai importante accente-probabil definitoriu pentru evolutia acestui eveniment global-  se numara reconsiderarea organizatiei Antifa , amenintata inca de la inceput cu scoaterea in afara legii ca  “organizatie terorista interna “. 

Cititi mai mult »


AMERICA/TRUMP SUB ASEDIU

 Deja de doua zile ceea ce are loc in zeci de orase americane s-a extins in Europa. Mai intai a fost Berlinul, ieri si azi  s-au asociat si Parisul , Roma si Londra , unde mii de oameni protesteaza pentru- fiind nu rareori  autohtonizate  exemple similare cu cel de la  Minneapolis,  uciderea unui om de culaore de catre politie .
              Amanuntul contagiunii instantanee a protestelor  este relevant. Iar relevanta m-a izbit atunci cand am vazut ca decizia lui Trump de a aduce armata pe strazile americane a inflamat  retelele  de socializare , care au gasit imediat un precedent istoric

Cititi mai mult »