August 2018 | Arhiva | publicatii - Politica La Est

O TRASATURA SISTEMICA: TEAMA DE CHINA (2)

A treia mentiune refera la faptul ca, desi pare incredibil, este posibil - in ciuda unor elemente contrare de mare rezistenta si importanta -  ca intalnirea Trump-Putin de la Helsinki a avut, intre punctele de pe agenda discutiilor, si realinierea geopolitica a Rusiei. Lansez o asemenea ipoteza referindu-ma la un singur element, ciudatenia caruia nu poate scapa totusi nimanui. Este vorba de aparitia in ziarul rusesc ‘Moscow Times’, foarte curand dupa reuniunea de la Helsinki  ( 30 iulie ) , a unui articol care desfasoara o naratiune cu totul contrara axiomelor politicii externe  actuale a Rusiei si deopotriva mentalului colectiv rusesc in mare  proportie. 

Cititi mai mult »


Corporatists’ frustrating symbiosis..

Most of my FB friends are frustrated and angered. They went again to the protests, fulfilling their obligations of citizens, but yesterday’s protests seem again futile, as politicians in power did not listen to them. The bad news is that there is no easy solution. A systemic setup resulted from Romania's fast integration into EU and NATO, prevents a quick fix.

Cititi mai mult »


O TRASATURA SISTEMICA : TEAMA DE CHINA(1)

Nimic nu este mai evident azi in ansamblul sistemului international de state  decat teama de  ascendenta fara precedent a Chinei in ultimele doua decenii  si privind  locul si rolul sau global  in viitorul apropiat sau mai departat. Media internationala este preocupata evident de ce face presedintele SUA, Donald Trump, care in ultimele luni a clatinat  serios inertia  sistemica prin masuri care vor sa determine o alta evolutie istorica a lumii post- Rzboi Rece decat cea profilata de dinamica neasteptata a factorului chinez [...]China este tinta unui tir neintrerupt de avertismente  lansat de presedintele Trump privind declansarea unui razboi comercial pentru a ‘stinge’ imensa debalansare din comertul bilateral si a diminua datoria SUA fata de China. Sa incepem insa cu ineputul...

Cititi mai mult »


SUA-UE: UN NOU INCEPUT ?

De la accederea lui Donald Trump la Casa Alba , relatiile bilaterale SUA-UE pareau sa fi intrat intr-o perioada nefasta. Orientarile conservatoare vadite de D. Trump din timpul campaniei prezidentiale,  evidenta radacinilor ideologiei sale in atitudinile teoretice ale unor  Patrick Buchanan sau Steve Bannon ( in general site-ul Breitbart ) au aratat Europei ca noul presedinte american se va pozitiona ca oponent al valorilor neoliberale. Mai mult, sprijinul lui Trump pentru Brexit, atitudinea sa ambivalenta initiala fata de NATO si alte institutii a caror coloana vertebrala este o puternica legatura transatlantica- consfintind o dominatia sistemica a Occidentului in ansamblu in perimetrul Pax Americana, dar si fata de UE au inceput sa fie  o preocupare permanenta pentru decidentii europeni...Neindoielnic, trebuie sa ne intrebam si sa schitam un raspuns ( identificand o motivatie ) la aceasta extraordinara schimbare de politica externa a SUA ( Casa Alba ) . Si , mai ales, sa intelegem posibila ei semnificatie  geopolitica, atat pe planul relatiilor viitoare ale SUA cu UE, cat si in ansamblul strategiei Trump de croire a unei noi ordini internationale. 

Cititi mai mult »