July 2018 | Arhiva | publicatii - Politica La Est

DONALD TRUMP SI AFACERILE GLOBALE : MARE STREAGIE SAU HAOS ?

Dupa  Summit-ul SUA-Rusia de la Helsinki ( 16 iulie 2018 ), evenimentele intervenite au decantat intrebari esentiale privind poitica externa a administratiei Donald Trump . Iata listate , in opinia mea, aceste intrebari:
  1. Care sunt intelegerile la care au ajuns , in esenta, cei doi lideri ai statelor  cu cele mai mari  arsenale nucleare din lume ?
  2. In ce directie se dezvolta relatiile ruso-americane ulterior acestei reuniuni cu atat de mare rasunet ?
  3. Care va fi rezultatul confruntarii deschise declansate o data cu conferinta de presa Trump-Putin de ala Helsinki intre presedintele Trump si principalele servicii secrete americane laolalta cu establishmentul politic democrat si ( partial)  republican ?
  4. Are Trump o strategie clara privind propria politica externa ?  Daca are, atunci care este aceasta ?

Cititi mai mult »


16 IULIE – Helsinki: UN MEGA DEAL TRUMP- PUTIN ?

International debates on the Trump-Putin Summit in Helsinki on 16 July are under way. The first reactions after the meeting show that this might be a mega-deal, with an open display of cooperation between the two countries that indicates the magnitude of the changes to come.

Cititi mai mult »


CARE ESTE ORIGINEA BREXIT-ului ?

Este stiuta enigma in care este invaluit Brexit-ul. La prima vedere , la inceputul acestui dosar a fost o solicitare imperativa a UK de a rediscuta conditiile prezentei sale in UE, dat fiind ca in aceasta tara se dezvolta un euro-scepticism definit si de o strategie  de iesire din organizatia europeana de integrare vanturata in cercuri politice diverse. In Partidul Conservator aflat la putere  se desenase , de asemenea, o aripa foarte puternica , descinsa din initialii eurosceptici , care reclama deschis- amenintand cu ruperea unitatii partidului- rediscutarea apartenentei la UE. Sa mai amintim ca , pe fondul euroscepticismului marcat a aparut si un partid – UKIP- , asadar al ‘independentei UK’, condus de un  politician extrem de vocal in critica UE, inclusiv in Parlamentul UE unde fusese ales.  Daca nu ar fi vorba de lucruri serioase, atunci am putea sa ne ingaduim gluma ca UK era socotita ca fiind aflata  sub jugul Europei, calcandu-se o traditie seculara, ca Londra a pierdut instinctul imperial si al distantei fata  de continent.

Cititi mai mult »