January 2015 | Arhiva | publicatii - Politica La Est

Balanţa lucidităţii

Luciditatea, asemenea unei fotografii bune se obţine în momentul în care culorile şi umbrele, funcţii ale unei poziţii focale corect alese îţi surprind esenţa obiectului, adică biografia irepetabilă a clipei. Fotograful este, prin însăşi natura meseriei sale, un spectator angajat. Nu este actor pentru că nu este el cel care se află în faţa obiectivului pentru a fi imortalizat, dar nici un simplu privitor care se lasă îmbătat de peisaj. Acest lucru se vede cel mai bine când lucrezi cu oamenii şi trebuie să sincronizezi o anumită postură cu răbdarea lor finită.
Pictorul are tot timpul din lume, chiar şi în absenţa unui model aflat aievea, în timp de fotografului i se cere pescuirea în mreje a instantaneului.

Cititi mai mult »


Narendra Modi- primele 200 de zile

Câştigarea alegerilor de către Narendra Modi în mai 2014 reprezintă un eveniment citibil din mai multe unghiuri şi prin mai multe chei. Chiar dacă cuvântul a tot fost vehiculat, drumul său spre funcţia executivă supremă din stat vorbeşte mai mult despre continuitate decât despre schimbare. Naţionalist ferm cu un trecut controversat şi guvernator al statului Gujarat timp de 12 ani (2002-2014), asupra lui Modi planează întrebarea cu privire la ce anume va continua. Va fi vorba despre combinaţia de indentitarism intolerant şi creştere economică din anii Atal Bihari Vajpaee (1998-2004)? Se vor relua clinciurile de la graniţa cu Pakistanul precum în intervalul 1999-2001? Se vor continua lucrurile începute în timpul guvernului Manmohan Singh dar tergiversate şi lăsate în suspensie? Deşi istoricul face bine când aşteaptă ca o domnie să se încheie pentru a putea emite verdictul final, în cazul de faţă, statura politica a noului locatar de pe Rashina Hill (reşedinţa guvernului) ca şi primele două sute de zile de mandat creionează liniile de forţă pentru viitorul apropiat.

Cititi mai mult »


RPD COREEANĂ ŞI JOCURILE OLIMPICE DE LA SEUL

    La 30 septembrie 1981, orasul Seul, capitala Coreei de Sud, a castigat cursa pentru organizarea Jocurilor Olimpice din 1988, depasind cu mult optiunile in favoarea orasului japonez Nagoya.
     Dupa cum era de asteptat, decizia a starnit invidia autoritatilor de la Phenian  care n-au pregetat sa foloseasca orice prilej si orice mijloace pentru desfasurarea unei intense campanii de propaganda, lansand ideea ca hotararea Comitetului International Olimpic ar fi fost luata sub presiunea SUA care voiau sa impuna recunoasterea existentei a doua Corei in peninsula. Dialogul incordat intercoreean a capatat noi dimensiuni, acuzele reciproce s-au accentuat, in pofida unor incercari ale forurilor olimpice din cele doua tari de a gasi o solutie de compromis. 

Cititi mai mult »


RELAŢII INTERCOREENE LA SFÂRŞITUL ANILOR '80

      La aproape 60 de ani de la divizarea Peninsulei coreene, consecinta a pactului de impartire a sferei de influenta dintre URSS si SUA dupa sfarsitul celui de al Doilea Razboi Mondial, problema ramane nesolutionata. Daca  zidul Berlinului, simbol al Razboiului Rece si al tiraniei comuniste, a fost demolat in noiembrie 1990, constituind primul pas catre unificarea germana,  linia fortificata, de-a lungul paralelei de 38 de grade, care delimiteaza cele doua Corei in urma armistitiului din 1953 care punea capat unui razboi fratricid, continua sa ramana o realitate anacronica si la inceputul acestui nou veac.

Cititi mai mult »


Asociaţia Centrul de Studii Est-Europene şi Asiatice

Asociaţia Centrul de Studii Est-Europene şi Asiatice este o organizaţie fără scop lucrativ, apolitică, nonguvernamentală şi nonprofit înfiinţată în temeiul O.G. Nr 26/2000 privind asociaţiile şi fundaţiile.

Asociaţia Centrul de Studii Est-Europene şi Asiatice are personalitate juridică în baza Hotărârii Judecătoreşti din 02.03.2011, fiind înregistrată în Registrul special al asociaţiilor şi fundaţiilor aflat la grefa Judecătoriei Sectorului 2 Bucureşti.

 

Cititi mai mult »