Politica la est. Început de drum | publicatii - Politica La Est

Politica la est. Început de drum

          Vreme de 500 de ani, conducerea sistemului internaţional de state  a fost apanajul si beneficiul  Europei. Aici s-au constituit primele state-naţiuni , unitati sistemice de baza. Tot aici a luat naştere sistemul westphalic in care,  perfectionat din secolul XVII si pana acum ca reglementari si principii de constructie , se desfasoara relatiile internationale actuale. In metropolele  „batranului continent” vor fi proiectate marile  imperii coloniale care se vor înstăpâni pe o bună parte a mapamondului. Şi tot Europa  a fost epicentrul celor  două războaie mondiale.
Vreme de 500 de ani, in acest spatiu european, extins az in  formula mai precisa “spatiul euro-atlantic”  suprematii locale ,  succesive, diferite formule de „pace imperială” şi-au lăsat succesiv  amprenta, ultimele două având deja un caracter mondial: Pax Britannica ( secolul XIX )  şi Pax Americana( intemeiata solid la sfarsitul celui de Al doilea Razboi Mondial ). Revolutia atlantica di  secolul XV a generat trendul de globalizare, planificat si implementat pas cu pas in Europa . Astăzi sistemul international  se reorganizează ,  iar liniile de forţă  ale acestui proces par sa deseneze ceea ce în viitorul nu prea îndepărtat s-ar putea să poarte numele de Pax Sinnica. Creşterea exponenţială a puterii  vechiului Regat de Mijloc  in  ultimele trei decenii a determinat o volbură sistemică şi tinde să schimbe nu numai datele, dar şi cheia  în care acestea vor fi interpretate. Creşterea economică susţinută din China in ultima decada a scos din sărăcie endemica peste  400 de milioane de oameni, un record ameţitor al istoriei pentru durata atat de scurta in care a avut loc, apreciaza  analistul american  Fareed Zakaria.
 
         Dacă există vreun consens in randurile expertilor in relatii internationale, atunci este acesta că centralitatea sistemica se deplaseaza inevitabil din Europa în Asia. Fizionomia  sistemica a viitorului global ramane deschisa intrebarilor si analizei . In ce lume vom trai maine ? La urma urmei, cand este acest maine ? Peste 5-10-15 ani sau peste o jumatate de secol ?  Ce fel de guvernanta globala este in curs de formulare, pentru ca aceea veche este evident depasita ?  Mai traim inca in ‘Pax Americana’ sau deja am intrat in  ‘era sinica’, China depasind in acest an , in octombrie , ca volum al PIB, SUA ?  Etc. Etc. Etc.
Din aceasta perspectiva,  Politica la Est,  este o tribuna digitala  de monitorizare  si intepretare a vizibilitatii tot mai accentuate a cetralitatii sistemice a  Asiei, un trend imprimat relatiilor internationale  prima data dupa cinci secole de dominatie exclusiva europeana.. Portalul nostru îşi propune asadar  a se concentra pe evoluţiile din Asia , in care Eurasia si Orientul Mijlociu , asadar zona  Oceanului Artic , Pacificului , a Oceanului Indian pana la Mediterana dobandesc un rol privilegiat. Iar pentru ca. acolo, in acest teritoriu virgin al competitiei pentru hegemonie globala acum si in deceniile urmatoare , sunt interesati marii actori globali, tribuna noastra este in fapt o veritabila radiografie a relatiilor internationale , urmarite prin rubrici speciale saptamanale, studii, articole monografii, adica tot ce inseamna un efort stiintific aplicat intelegerii prezentului si descifrarii viitorului.
         Platforma Politica la Est este  un proiect comun noua si cititorilor , mai ales celor tineri, din Romania si din alte tari, deschis constant  către păreri noi, comentarii şi contribuţii din partea celor interesaţi de dosarul fara sfarsit al relatiilor internationale.
 
         Decembrie  2014
 

Comentarii

Nu exista niciun comentariu

Postarea comentariilor dupa a fost dezactivata.