Publicatii | etichetat: vasile rotaru - Politica La Est
vladimir_putin.jpg

Va urma Putin exemplul lui Nazarbaiev?

Fostul ministru de finanțe rus, Alexei Kudrin, a sugerat organizarea de alegeri prezidențiale anticipate în Rusia: “De ce să nu organizăm alegeri prezidențiale mai devreme și să anunțăm un nou program de reforme?” Kudrin consideră ca o asemenea manevră politică i-ar garanta lui Putin un mandat puternic, o mare credibilitate publică pentru implementarea unor reforme economice și “ghidarea Rusiei printr-o adevarată furtună financiară”. După părerea fostului mistru de finanțe, care a rămas un apropiat al lui Putin, economia rusă încă nu a scăpat de ce este mai rău. 
ch-pic-3.jpg

The Annual University on Conflicts and Development

Within the context of numerous violations of Minsk II agreement and rumors/predictions of resuming fighting in the Eastern Ukraine, the Center for Cultural Relations - Caucasian House, one of the leading Georgian NGO, organized between 18-24 May, 2015, in Batumi, the Annual University on Conflicts and Development. It was highlighted how the annexation of Crimea has diminished the strategic importance of Abkhazia for Russia; the differences between the “national projects” of Abkhazia and South Ossetia and how these projects have impacted their recent treaties “on alliance and strategic partnership (of Abkhazia)/ integration (of South Ossetia)” with Russian Federation.
riga-3-.jpg

Summitul de la Riga – dezamăgire sau așteptări prea mari?

Evenimentul are loc într-un context internațional tensionat și ca și acum doi ani, (înaite de summitul de la Vilnius) analiștii și comentatorii se întrec în critici la adresa declarației care urmează a fi semnată. Dacă în 2013 reproșurile aduse erau legate de nesemnarea Acordului de Asociere cu Ucraina, anul acesta principala nemulțumire este legată de lipsa vreunei referiri în declarața Summitului de la Riga față de o posibilă perspectivă de aderare a Moldovei, Ucrainei sau Georgiei la Uniunea Europeană. Desigur, mulți analiști s-au grăbit să pună această reținere a UE pe seama intimidărilor venite din partea Rusiei și a lipsei de coerență a politicii externe europene.
diploma-medalie.jpg

Premierea cărții "The Eastern Partnership. A turning point in EU-Russia relations?"

Pe data de 16 aprilie 2015, Fundația Culturală Magazin Istoric a decernat premiul annual pentru contribuții ale cercetării istorice “Alexandru Boldur” domnului Vasile Rotaru pentru cartea “The Eastern Partnership. A turning point in EU-Russia relations?”. Ceremonia de premiere s-a desfășurat în cadrul celei de-a XXIII-ea ediție a Simpozionului de Istorie și Civilizație Bancară “Cristian Popișteanu”.