April 2020 | Arhiva | publicatii - Politica La Est

SUA SI CHINA: RAZBOI SAU PACE ?- 5

Ceea ce se intampla acum  din perspectiva geopolitica - adica la altitudinea  marilor schimbari sistemice la esalon  planetar - este strans legat de fenomenul globalizarii, de expansiunea extraordinara a comertului mondial in ultimele doua decade . La urma urmei, globalizarea inseamna conectarea regiunilor lumii intregi la un circuit de marfuri, oameni, capitaluri  la esalon planetar, or aceasta inseamna intai de toate comert. Avem bursele globale , asadar ne asteptam la circulatia globala a surselor financiare de investitii, avem expansiunea colosala a legaturilor aerine , care da masura circulatiei – nu migratiei!-  oamenilor care formateaza retele  legate de schimburi intelectuale , asadar tehnologice si de inovatie si -de ce nu?- de valori de civilizatie.  Ideologiile au facut un pas in spate in fata avansului globalizarii care adduce prosperitate si scoate mase intregi , continentale, de defavorizati de sub imperiul saraciei, dar desigur nu au disparut fiind un vector al  diversitatii  unanim aclamate si recunoscute ca un dat insotitor acestui proces.

Cititi mai mult »


SUA SI CHINA: RAZBOI SAU PACE ?- 4

DECIZIA DE INFRUNTARE  A CHINEI: MARTIE 2018
 
            Echipa  Trump , prin componenta sa , a aratat evident ca orientarea sa politica decisiva va fi sa reconstituie locul sistemic preeminent  al SUA amenintat de China.  In primul an si jumatate, cel mai de seama component al acestei echipe a fost Steve Bannon. Despre orientarea sa fata de China spune indeajuns un fragment dintr-un  articol aparut in  “ New York Times” , unde se relateaza o intalnire a lui Steve  Bannon cu  Henri Kissinger in august 2017, cand se plamadea - cum reiese din alte surse - momentul lansarii primei salve a lui Trump in razboiul tarifar cu China, semn al deschiderii dosarului confruntarii sistemice

Cititi mai mult »


SUA SI CHINA: RAZBOI SAU PACE ?- 3

Ironiile istoriei sunt deseori crude. Ce vrem sa spunem este ca , atunci cand investesti enorm urmarind un scop anume intr-o intreprindere de mari dimensiuni este posibil ca rezultatul sa fie altul decat cel urmarit, mai mult sa se intoarca chiar impotriva  initiatorului . Este asadar o ironie a istoriei , iar analele istorice sunt pline de asemenea consemnari . Exprimata fie prin  formula victoriei  “ a la Pyrus” , care refera la o batalie castigata de un rege al Epirului ( secolul III I.e.n. ) in fata romanilor ,  pe care el insusi  a asemuit-o cu o infrangere datorita pierderilor inregistrate care au anihilat capacitatea combativa a armatei sale  , fie prin dosare de decizii de   mare strategie din epoca moderna care au dat gres .

Cititi mai mult »


NOTA - 5 aprilie

"There is another reason why the United States may get out of this in better shape than one might initially think: the dollar. It remains the world’s reserve currency and is still considered a relatively safe asset in times of economic uncertainty."

Cititi mai mult »


SUA SI CHINA: RAZBOI SAU PACE? - 2

In plina criza de coronavirus, mai mult atunci cand SUA  au devenit deja focarul cel mai important al pandemiei globale Covid-19 (vezi graficul situatiei globale la 1 aprilie) asteptandu-se la sute de mii de morti in urmatoarele zile si saptamani, iar industria americana era trecuta pe picior de razboi pentru a produce aparatura medicala necesara , geopolitica in sens traditional  loveste napraznic si neasteptat. De ce napraznic ?  Pentru ca, in mod evident, inamicul nominalizat de Trump, a socotit ca America este in punctul sensibil al slabiciunii interne , pandemia lovind si fortele militare

Cititi mai mult »