March 2020 | Arhiva | publicatii - Politica La Est

RAPORT DIN TRANSEE- 18 MARTIE 2020 -2

Asa cum totul, dar absolut totul , in ultimii patru ani  in lume are legatura cu modificarea relatiilor dintre marile puteri- asa-numita trecere in relatiile dintre acestea la competitia de putere, intervenita o data cu asumarea prezidentiei SUA de catre Donald Trump- nu poate fi facuta abstractive de evolutiile geopolitice planetare  si in legatura cu Covid-19. Chiar daca am fi vrut sa  neglijam aceasta noua realitate sistemica, nu ar fi fost posibil fie si doar pentru faptul ca stirile raspandite la nivel global sunt difuzate in stransa conexiune cu intrecerea dura intre marile puteri.

Cititi mai mult »


RAPORT DIN TRANSEE- 16 MARTIE 2020 -1

Evident ca , luni 16 martie 2020,  intreaga umanitate se afla in transee alertei/ urgentei  declarate datorita acestei pandemii globale a Covid- 19 ( ‘Organizatia Mondiala a Sanatatii’- WHO -a declarat saptamana trecuta acest character bolii transmisibile aparuta prima data in China la inceputul anului 2020  ). Ca este un ‘razboi global, impotriva acestu dusman stiut,  dar nevazut  nu mai incape indoiala.

Cititi mai mult »


CONFERINTA DE SECURITATE DE LA MUNCHEN ( MSC-20 ) 2020-2

Daca referim la modul in care a fost abordata relatia cu Rusia la MSC 20 trebuie , intai de toate, sa definim perimetrul european avut in vedere in aceasta complexa relatie. Referirile- mai ales ale Rusiei, unde sunt mai frecvente- la ce parte a Europei intereseaza primordial in relatia bilaterala coincid din ambele perspective ( europeana si rusa ).

 

Pentru Vest , Europa este- nu geografic , dar in relatia bilaterala, Russia fiind socotita deopotriva o putere europeana- Uniunea Europeana si spatiul NATO, dar si Europa de Est , care cuprinde statele post-sovietice devenite independente in 1991.

Cititi mai mult »


CONFERINTA DE SECURITATE DE LA MUNCHEN ( MSC-20 ) 2020-1

Cuvantul cheie sub care s-a desfasurat aceasta reuniune anuala a Conferintei de Securitate de la Munchen ( Munich Security Conference - MSC ) , intre 14 si 16 februarie 2020, a fost “Westlessness”, ceea ce in traducere libera si pe potriva intelesului sau adanc , ar fi “ absenta majora a Vestului” in sistemul international de state. Cu alte cuvinte, o criza sistemica majora, intrucat este tot mai evidenta si cu tot mai considerabil impact asupra evolutiilor globale, pierderea dominatiei sistemice a Occidentului . Acest process a fost evident inca din 2015-2016, generat de cresterea exponentiala a Chinei, dar si de , ca o consecinta a acesteia, definirea unui nou centru de greutate al politicii globale , in Asia. Numit de Gideon Rachman, intr-o carte déjà celebra din 2016, intitulata ‘ Easternisation’, procesul acestei mutatii globale a atins azi un punct in care Vestul – care isi deplange inca de la O. Spengler ‘decadenta’- constata ca se afla pe un drum posibil fara intoarcere si in momentul in care trebuie sa faca ceva pentru a opri o evolutie extrem de periculoasa siesi si lumii.

Cititi mai mult »