in peninsula Koreea , se intersecteaza interese substantiale ale unor mari puteri regionale si globale. SUA, pentru a incepe cu liderul “ Pax Americana” instalata la sfarsitul celei de a doua conflagratii mondiale a secolului XX, are inca de la sfarsitul razboiului coreean, in iulie 1953, trupe in peninsula si a dislocat armamant greu conventional, precum si ogive nucleare in Sud. Aceasta desfasurarea costisitoare de forte militare ale SUA, vreme de decenii, a fost necesara pentru a mentine un echilibru necesar competitiei de putere dezvoltata si aici , precum si in alte zone ale perimetrului global al aplicarii strategiei de containement a comunismului , de la sfarsitul celui de al Doilea Razboi Mondial si armistitiul din Coreea din 1953, pana la sfarsitul Razboiului Rece ( 1990-1991 ), dar si dupa aceea .
Cititi mai mult »
Fostul ministru de finanțe rus, Alexei Kudrin, a sugerat organizarea de alegeri prezidențiale anticipate în Rusia: “De ce să nu organizăm alegeri prezidențiale mai devreme și să anunțăm un nou program de reforme?” Kudrin consideră ca o asemenea manevră politică i-ar garanta lui Putin un mandat puternic, o mare credibilitate publică pentru implementarea unor reforme economice și “ghidarea Rusiei printr-o adevarată furtună financiară”. După părerea fostului mistru de finanțe, care a rămas un apropiat al lui Putin, economia rusă încă nu a scăpat de ce este mai rău.
Cititi mai mult »
Două chestiuni atrag cu deosebire atenţia. Prima, vizita premierului la Moscova s-a bucurat de o receptivitate pozitivă la nivelul opiniei publice slovace care continuă să manifeste înţelegere şi chiar afinitate faţă de Rusia. Secunda, în ciuda existenţei unor diferende de abordare în rândul clasei politice (preşedintele ţării, Andrej Kiska, este adeptul unei orientări intransigente faţă de Rusia), dosarul rusesc este tratat cu precauţie în mediile politice, principalele partide fiind mai degrabă reticente în adoptarea unei poziţii critice tranşante la adresa Rusiei. Aşadar, nu există o presiune politică concertată care să forţeze o schimbare radicală de direcţie la nivelul politicii guvernamentale.
Cititi mai mult »
The second part of our selection of ideas expressed on twitter by the participants of London Conference is referring to hot issues of the today international system, as UK role in the world, crisis in the South China Sea and Middle East, Russia’s imperial assertiveness, Minsk agreements and its shortcomings, the future of EU, challenges for Europe, Pax Americana (is US in retreat?), China’s rise, etc. There were ideas expressed during the first day of the Chatham House Conference in London (June 1-2, 2015).
Cititi mai mult »