UN DOSAR “INTERN” SUA: CONSECINTE MAJORE | publicatii - Politica La Est
donald-trump-audio-210_hpmain_20210103-192754_16x9_992.jpg

UN DOSAR “INTERN” SUA: CONSECINTE MAJORE

Mihail E. Ionescu
 
          Mai intai,  a fost un articol in NYT din 19 decembrie 2020 care relata  ca, in ziua precedenta,  la Casa Alba a avut loc o reuniune a ‘greilor’ administratiei Donald  Trump, cu presedintele in frunte, precum si cativa invitati, intre care generalul M. Flynn ,avocatii Sidney Powell si Rudolph Giuliani ( present la discutie prin telefon ).[1] Atat in acest articol, cat si pe contul de twitter al unuia dintre autori (Maggie Haberman ) erau relatate amanunte despre cele discutate.  Anume ce actiuni viitoare se pot planifica si executa astfel incat acuzatiile administratiei privind frauda electoral masiva  in alegerile din 3 noiembrie  sa fie dovedita si astfel  rezultatul general al votului  sa fie modificat in favoarea candidatului D. Trump. Articolul este semnat si de o cunoscuta jurnalista, corespondenta pentru Cas Alba a ziarului, care in trecut a ‘acoperit’  asa-numita Russiagate ( legaturile echipei de campanie  Trump in alegerile prezidentiale din 2016 cu Kremlinul )
          In cursul reuniunii de la Casa Alba , se mentiona in articol, D. Trump luase decizia de a o numi pe avocata Sidney Powell , foarte vocala pana atunci in acuzatiile aduse firmelor care furnizasera masinile electronice de numarare ale voturilor , in calitate de consilier special pentru investigatia dosarului de frauda a alegerilor . Multi s-au impotrivit la aceasta propunere, astfel incat nu este stiuta decizia lui Trump ( un astfel de consilier isi poate continua cercetarile pana la finalizarea lor fara ca administratia Biden sa o impiedice ) .
          O alta propunere discutata a fost cea avnasata cu cateva zile inainte de generalul Flynn la un post TV: impunerea legii martiale si implicarea armatei in reorganizarea ( ‘rerun’) de noi alegeri prezidentiale. Propunerea a fost discutata la solicitarea lui D. Trump, care a si dispus chemarea lui Flynn la reuniune . Unii dintre cei prezenti au respins “repetat si agresiv” aceasta propunere , cu motivatia ca presedintele Trumpp neavand autoritatea constitutionala sa discute asemenea lucruri.
          Intre alte chestiuni discutate la reuniunea de la Casa Alba a mai fost si aceea a emiterii unui  ordin  prezidential pentru a lua sub control masinile de numarat voturi ( produse de firma ‘Dominion Voting Systems’)  utilizate in diferite state americane despre care S. Powelll a afirmat ca sunt instrumental de aplicare a fraudarii alegerilor, parte a unui…. ‘ complot venezuelean’  . Echipa de campanie a lui D. Trump a incercat repetat pe langa agentii guvernamentale americane ( de pilda,  Departamentul de Interne/ Homeland Defense  )  pentru a obtine o decizie de pastrare intacta a acestor masini utilizate in campanie , dar a fost refuzata pe temeiuri de legalitate.
          Cum se stie, rezultatele oficiale ale votului  din 3 noiembrie sunt  deja cunoscute si legitimate legal: Trump a fost intrecut de Biden cu circa 7 milioane de voturi , iar rezultatul la numarul electorilor este 306 la 232 in  favoarea ultimului.
          In ce priveste presedintele D. Trump, el a  a continuat sa afirme pe propriul cont de twitter, precum si in reuniuni publice  ca votul din 3 noiembrie a fost masiv fraudat si deopotriva a cautat sa ingreuneze in diverse moduri transferul atributiilor prezidentiale catre noul presedinte ales.
          In mod traditional, ultimul act al legitimarii alegerilor prezidentiale se consuma la 6 ianuarie cand ambele camere ale Congresului SUA trebuie sa certifice votul electorilor mandatati de statele federatiei. Tocmai pe aceasta ultima reduta a legalitatii alegerilor s-a concentrat, in final,  efortul echipei Trump de a contesta alegerile pe motiv de frauda, iar in acest sens a angajat un proces amplu de convingere atat a senatorilor , cat si a congresmanilor republicani de a vota impotriva legitimarii electorilor. Deopotriva, din 2 ianuarie a fost anuntat locul unui miting/mars  masiv al partizanilor lui Trump in ziua de 6 ianuarie a.c. in Washington D.C.- , iar in ziua urmatoare presedintele  a anuntat ca  va fi  present:
 
@realDonaldTrump
I will be there. Historic day!
Quote Tweet
@KylieJaneKremer· Jan 3
BE A PART OF HISTORY! January 6th - arrive by 9AM White House Ellipse
 RSVP @ http://TrumpMarch.com #MarchForTrump #StopTheSteal #DoNotCertify
5:27 PM · Jan 3, 2021[2]
          Dea asemenea,  la 2 ianuarie 2021, prin zoom, presedintele Trump a avut o reuniune cu 300 de deputati in parlamentele statelor  ‘ din prima linie’- Arizona, Michigan, Wisconsin, Pennsylvania si Georgia – indemnandu-i sa revizuiasca evident stabilita a  procesului electoral din statele lor  si sa decida decertificarea rezultatelor alegerilor din 3 noiembrie in propriile state.[3]  Intre alti vorbitori la aceasta reuniune digitala au fost:  John Eastman, professor de drept , Dr. Peter Navarro,  asistent al presedintelui pentru Comert ( in nume personal ) , John Lott, consilier principal la Ministerul Justitiei  ( in nume personal ).
 

 
In ultimele doua zile, evolutiile s-au precipitat. Mai intai , a aparut in ziarul ‘Washington Post’ o inregistrare audio  de peste o ora a unei convorbiri avute de presedintele Trump cu Secretarul de Stat din Georgia , Brad Raffensperger , membru al Partidului Republican,  prin care cel dintai a incercat sa-si convinga interlocutorul sa schimbe rezultatul votului din 3 noiembrie din acest stat. “During the call, Trump and Georgia's secretary of state can be heard arguing over the president's various theories about election fraud in Georgia, ranging from allegedly shredded ballots in heavily Democratic Fulton County to allegations about Dominion voting machines. Raffensperger repeatedly pushed back and called the president's assertions ‘wrong’."[4]
Gravitatea evolutiei situatiei- Washington-ul e amenintat ca pe 6 ianuarie sa devina teatrul unui mars de mari dimensiuni pro-Trump, in timp ce Congresul va dezbate certificarea electorilor si stabili definitiv corectitudinea alegerilor sub presiunea lui – a impus si masuri de contracarare. Mai ales ca un grup de circa 10 senatori republicani , condus  de Ted Cruz , precum si circa 100 de membri republicani al Camerei Reprezentantilor au anuntat ca vor vota impotriva  certificarii alegerilor/electorilor.
Se pare ca una dintre primejdiile intrevazute este implicarea armatei in contenciosul care se profileaza in ce priveste certificarea alegerilor ( ‘scenariul Flynn’ , mentionat la 19 decembrie in articolul citat din NYT ). Acest lucru ar explica apelul lansat de toti cei 10 fosti sefi in viata ai Pentagonului duminica 4 ianuarie 2021 , asadar cu doua zile inainte de marsul pro-Trump de la Washington. Apelul avertizeaza  ca implicarea armatei in procesul legal al alegerii prezidentiale  ar insemna intrarea  “intr-un teritoriu periculos , ilegal si neconstitutional “  si cer actualului sef al Pentagonului , Secretarul Apararii Chris Miller, precum  si altor oficiali  “ sa se retina de la orice actiuni politice care ar submina rezultatul alegerilor or pune piedici succesului noii echipe prezidentiale”.[5] Militarii sunt chemati prin acest apel , in termenii cei mai energici , “ sa faca ceea ce multe generatii de americani au facut inaintea lor” , anume  “ sa pastreze traditiile inalte si  profesionalismul fortelor armate americane, in concordanta cu istoria tranzitiei democratice in marea noastra tara “.
              Ceea ce atrage atentia este ca acest apel este semnat nu doar de toti fostii secretari ai Apararii inca in viata - fie democrati sau republicani - dar chiar  doi dintre cei numiti in fruntea Pentagonului de catre Donald Trump, precum si doi celebri predecesori republicani , D. Rumsfeld si D. Cheney. Desigur, cand generalul M. Flynn a facut publica sugestia unei implicari a armatei in procesul electoral ( in prima jumatate a lunii decembrie ) comandantii militari in functie  i-au dat replica cuvenita. Deopotriva, o serie de fosti comandanti militari de renume au luat atitudine publica aratand ca implicarea armatei este o negare a principiului fundamental al armatei in societatea de tip liberal , anume o relatie civil-militar adecvata democratiei , deci neamestecului in politica.
               Este oare acest  pericol unul  real ? La urma urmei ce este in sistemul american ‘legea martiala”, principala componentă  a ‘scenariului Flynn’ ?
Potrivit legii , legea martiala se instituie in vreme de criza , cand conducerea civila esueaza si este inlocuita temporar de cea militara si cand o serie de drepturi si libertati cetatenesti sunt suspendate . In istoria americana , legea martiala a fost instituita, potrivit expertilor, de 68 de ori, cele mai notorii cazuri fiind internarea cetatenilor de origine sau ascendenta japoneza de catre presedintele F. D.  Roosevelt in cel de al Doilea Razboi Mondial , precum si anumite programe privind detentia si interogatoriile suspectilor asumate de presedintele  George W.  Bush dupa 11  septembrie 2001  ( de asemenea, presedintele Abraham Lincoln a suspendat in timpul razboiului civil din secolul XIX  ‘habeas corpus act’ ). Riguros elaborate  , reglementarile legii martiale includ si asa-numitul ‘Act Insurectional’,  care prevede ca trupele federale pot fi utilizate in cazul  aparitiei “ rebeliunii impotriva autoritatii statului  , care  face impracticabila aplicarea  legilor  tarii prin procedurile ordinare judiciare[6]
                 In lunile septembrie si octombrie 2020, autoritatile militare au facut un sondaj in scopul de a afla atitudinea militarilor, dar si civililor  in cazul in care  armata active ( nu doar garzile nationale )  ar fi chemata sa implementeze legea martiala. Rezultatele acestui sondaj sunt oarecum irelevante pentru actuala situatie, pentru ca sondeaza  un esantion de 4500 de americani  privind aplicarea Actului Insurectional in cazul revoltelor care cuprinsesera , in vara 2020,  marile orase americane. Totusi unele rezultate sunt demne de citat: 42 la suta din americani ar sprijini dislocarea fortelor militare active impotriva revoltelor ( 66 la suta republicani si doar 22 la suta democrati) ; 56 la suta din veteranii militari  sunt de accord, in timp ce dintre ‘civili’ doar 40 la suta . De asemenea, prin esantioane separate in cadrul aceluiasi sondaj ( 1522 si 1524 de respondenti  )  s-a aflat ca 40 la suta dintre americani sunt favorabili aplicarii Actului Insurectional in cazurile prevazute legale  ( in randurile veteranilor fortelor armate procentul a fost de 57 la suta , iar daca exista opozitia sefului fortelor armate- doar 49 la suta ) .  
 

 
          Sursa din care am cules datele de mai sus intepreteaza in felul urmator rezultatele sondajului: “ Implicarea liderilor într-o astfel de dezbatere publică riscă să politizeze armata, dar Flynn a făcut deja acest lucru cu comentariile sale periculoase. Dacă liderii militari nu se pronunță, exista riscul ca  unii din public să interpreteze tăcerea ca o aprobare tacită. Având în vedere miza, dacă există un impuls în sprijinul propunerii folosirii  abuzive a armatei de către Flynn, ar putea fi mai prudent ca actualii și foștii lideri să vorbească în mod direct[7]
                                                  
                                                   *
                                         *                  *
           
          Suntem asadar in ajunul unei zile foarte importante, consecintele celor ce se vor intampla maine la Washington avand a se reverbera in timp asupra politicii interne si externe a administratiei Biden . O predictie a desfasurarii acestei zile  o face rezumatul de stiri de azi al ziarului american ‘ Bloomberg’ ( adversary al lui Trump ) , pe care il citam in extenso:
Georgia. Odinioară bastion republican  inatacabil , statul din Sudul profund  care s-a răzgandit  si  l-a respins pe Donald Trump în noiembrie este pregătit să joace un rol major în politica  SUA în viitorul previzibil.
Emblematică  pentru divizarile economice, rasiale și urban-rural care împart SUA, Georgia desfasoara  astăzi alegeri  pentru două locuri în Senat.
Sondajele limitate arată o cursă egala  pe fondul unei prezențe record, cu un ușor avans   pentru  candidatii democrați Jon Ossoff și Raphael Warnock. Ambii  trebuie să prevaleze pentru ca partidul lor să controleze ambele camere legislative și să deschidă calea președintelui ales Joe Biden pentru a-și continua agenda/…/
O victorie a oricăruia dintre titularii David Perdue și Kelly Loeffler le-ar oferi republicanilor puterea de a contracara orice inițiativă Biden și de a-i oferi lui Trump combustibil pentru a rămâne puternic din punct de vedere politic chiar  în afara Casei Albe./…/
După ce a aparut  o inregistrare   săptămâna aceasta  aratand  Trump l-a chemat pe Secretarul de Stat republican al Georgiei pentru a-i cere ajutorul pentru a-și compensa  pierderile de voturi  din alegeri, președintele invins  încă nu dă înapoi.
Trump a continuat să denunțe rezultatul din noiembrie ca fiind ‘trucat’ în timpul unui miting organizat ieri/4 ianuarie-n.n./ în Georgia. El cheamă, de asemenea, la proteste publice pentru a-i presa pe parlamentari să respingă votul de la Colegiul Electoral care va  sigila mâine victoria lui Biden, dar  care l-ar putea determina pe primarul Washington DC să ceară ajutor Gărzii Naționale ca si anul trecut , cand   demonstrațiile pro-Trump s-au încheiat cu violență.
În timp ce unii parlamentari republicani promit să conteste certificarea, sesiunea  / Congresului-n.n./ este un alt punct politic fierbinte  care, cu toate acestea, se așteaptă să închidă ultimele căi rămase lui  Trump pentru a rămâne la putere.
Soarta administrației lui Biden ramane  totuși  destul de deschisă și ar putea depinde de Georgia[8]
 
          Cateva incheieri se impun totusi. Ceea ce a provocat Trump prin incapatanarea sa de a nu  recunoaste  ca a fost invins poate avea consecinte durabile in plan politic intern si extern, de magnitudine variata.
          Pe plan intern, ‘partida’ Trump – adica fanii/votantii acestuia – se apropie de 75 de milioane de membri  si vor exercita o presiune majora asupra oricaror directii politice  asumate de noua administratie, fie in domeniul economico-social, in problematica sanatatii, educatiei, culturala,  etc.  unde “liniile’ asumate de Trump  nu vor putea fi ocolite de noua administratie  Daca ar face acest lucru ar fi a provoca dezamagiri, impotriviri , chiar revolte si astfel va creste puterea ‘partidei’ Trump , ceea ce va fi in folosul alegerii unui alt Trump ( poate chiar el sau Ivanka ) in 2024 la Casa Alba . In consecinta,  presiunea ‘partidei’ Trump va fi enorma, iar sigiliul acestuia va marca  evolutia interna in SUA, ceea ce din perspectiva politica nu este putin lucru pentru locul acestui presedinte in istorie.
          Pentru a fi mai explicit, orientarea spre stanga a Partidului Democrat vizibila in ultimii ani este in pericol de a se atenuata , daca nu va fi chiar stopata, iar masurile interne vor trebui acomodate in orice domeniu cu exigentele ‘partidei’ Trump. In acelasi timp, politicile sociale si educationale - mai ales pana la iesirea din criza Covid-19  -  nu vor trebui sa riste sa evite saa sa modifice fundamental ceea ce s-a lansat ca program  in ultimul an al prezidentiei Trump.
          In ce priveste politica externa consecintele presiunii acestei ‘partide’ Trump vor fi si mai vizibile in orientarile viitoarei administratii, fie ca este vorba de Europa, Orientul Mijlociu sa , mai ales,  China.
          Intreaga problematica a rolului “partidei Trump”  in politica viitoare a Americii – de la compozitia ei social-electorala la orientarile ei interne si externe – merita un ‘dosar’ separat.
5 ianuarie 2021 
NOTA: Titlul  mentioneaza in ghilimele calitatea de ‘intern’ a dosarului pentru a sublinia impactul lui  naturl extraordinar asupra intregii lumi, a sistemului international de state, asadar fiind dosarul hegemonului sistemic  
 
[1] Maggie Haberman , Zolan Kanno-Youngs, Trump Weighed Naming Election Conspiracy Theorist as Special Counsel, NYT, Dec. 19, 2020 -
https://www.nytimes.com/2020/12/19/us/politics/trump-sidney-powell-voter-fraud.html
 
 
[4] John Bowden, Washington Post releases full audio of Trump phone call with Georgia secretary of state, in ‘The Hill’, Jan. 3, 2021 - https://thehill.com/homenews/administration/532446-washington-post-releases-full-audio-of-trump-phone-call-with-georgia
 
[6] Sarah Sicard, How the president could invoke martial law, in ‘ Military Times’, October, 23, 2020- https://www.militarytimes.com/news/your-military/2020/10/23/how-the-president-could-invoke-martial-law/
 
 
 
[7] Jim Golby ,Peter Feaver,The military would put down Michael Flynn’s proposed insurrection, in  ‘Military Times’ , January 3, 2020 -“Involving leaders in such a public debate does risk politicizing the military, but Flynn has already done this with his dangerous comments. If military leaders do not speak out, they risk some in the public interpreting their silence as tacit approval. Given the stakes, if there is any momentum in support of Flynn’s proposed misuse of the military, the more prudent course may be for current and former leaders to speak forthrightly, even if it raises their profile in the middle of a partisan fight they have been rightly trying to avoid.”-
https://www.militarytimes.com/opinion/commentary/2021/01/03/the-military-would-put-down-michael-flynns-proposed insurrection/?utm_source=Sailthru&utm_medium=email&utm_campaign=EBB%2001.04.20&utm_term=Editorial%20-%20Early%20Bird%20Brief
 
 
[8] Balance of Power from BloombergPolitics, Jan. 5, 20221-Georgia. Once an unassailable bastion of Republican support, the deep South state that flipped to reject Donald Trump in November is poised to play a major role in the direction of U.S. politics for the foreseeable future. Emblematic of the economic, racial and urban-rural rifts dividing the U.S., Georgia is holding runoff votes for two Senate seats today. Limited polls show a neck-and-neck race amid a record turnout, with a slight edge for Democratic challengers Jon Ossoff and Raphael Warnock. Both must prevail for their party to control both legislative chambers and open the way for President-elect Joe Biden to pursue his agenda, Gregory Korte reports. A win by either of the incumbents David Perdue and Kelly Loeffler would give Republicans the power to thwart any Biden initiative and provide Trump with fuel to remain politically potent outside the White House. After a leaked tape revealed this week that Trump called Georgia’s Republican secretary of state to demand his help in overturning his election loss, the outgoing president still isn’t backing down. Trump continued to denounce the November result as “rigged” during a rally in Georgia yesterday. He’s also urging public protests to pressure lawmakers to reject the Electoral College vote sealing Biden’s victory tomorrow, prompting Washington D.C.’s mayor to ask the National Guard for help after pro-Trump demonstrations ended in violence last year.With some Republican lawmakers vowing to challenge the certification, the session is another political flashpoint that nevertheless is expected to close Trump’s last remaining avenues to stay in power.The fate of Biden’s administration is more open, however, and it could depend on Georgia”
 

Comentarii

Nu exista niciun comentariu

Postarea comentariilor dupa trei luni a fost dezactivata.