RAZBOIUL TURCIA - GRECIA : EVITAT DEOCAMDATA | publicatii - Politica La Est
g4.jpg

RAZBOIUL TURCIA - GRECIA : EVITAT DEOCAMDATA

 
                                                                                                            MIHAIL E. IONESCU
 
            In avalansa de evenimente cu limpede incarcatura geopolitica, pe fondul pandemiei COVID19 atat de preocupante planetar, aici in Romania avem o carenta de evaluare a prioritatilor care ne stau in fata . Suntem interesati de Razboiul Rece dintre SUA si China pentru suprematie globala, de banii pe care trebuie sa-i incasam in anii urmatori de la UE, de tribulatiile “Global Britain”, de noua editie a acordurilor pentru armamentele strategice intre superputeri , de deschiderea neasteptata a Frantei catre Rusia, de Germania,’hegemonul reluctant’  al UE, etc.  Dar se pare ca ne scapa, in aceasta valtoare globala , ceea ce se intampla in imediata noastra vecinatate, mai mult , unde ar trebui sa privim intai de toate. Pentru ca evident oricui ca  aici avem un capital  de experienta istorica, care  include  si  influenta decisiva avuta de intamplarile din acest spatiu  asupra evolutiei noastre in timp ca stat si natiune .  Si nu de ieri , alaltaieri, ci de sute de ani .
            Referinta facuta este la ceea ce are loc  in chiar aceste zile in arealul est-mediteraneean , legat indisolubil de vecinatatea noastra imediata, adica Marea Neagra si spatiul politic sud- dunarean. Pentru ca, de pilda, putine au fost mentionarile  in media romaneasca la schimbarea , la initiativa  presedintelui Turciei  ( desigur, trecuta prin structurile de evaluare si decizie legala ale statului turc), de a re-transforma celebra catedrala crstin-ortodoxa  a ‘Sf. Sofia’, capodopera romano-bizantina realizata in secolul VI  de imparatul Justinian , in moschee  ( 10 iulie ) . Se stie ca , o data cu prabusirea Imperiului Bizantin prin cucerirea otomana a Constantinopolului la 1453, aceasta minune a antichitatii romane , careia noi, romanii,  apartinem  prin formare etnica si identitate istorica si de civilizatie , a fost transformata de cuceritor in moschee. Iar acest lucru a durat pana cand fondatorul Turciei modern, Kemal Ataturk , adanc implicat inca inaintea Primului Razboi Mondial, in tentatitivele de modernizare a Imperiului otoman , a decis , in cadrul actiunii sale modernizatoare si europenizare post- Primul Razboi Mondial  sa declare  catedrala ‘Sf. Sofia’ muzeu, azi patrimoniu UNESCO.
  Este adevarat ca nici media europeana nu a tratat acest eveniment pe masura semnificatiei sale politice, geopolitice si civilizationale. Articolele de analiza aparute sporadic au cautat sa evidentieze ca astfel conducerea Turciei face apel, in conditiile scaderii sprijinului de masa,   la nationalismul societatii turcesti , atingandu- se in treacat si dinamismul  de reviriment imperial al politicii Ankarei de azi in estul Mediteranei  , Nordul Africii si sud-estului Asiei.
            Mai pronuntat in atentia internationala este insa rolul recent asumat de Ankara in Estul Mediteranei. Nu este vorba atat de conflictul inca nestins din Siria, unde  miscarile Turciei au pus aceasta tara in conflict cu partenerii din NATO ( SUA, intai de toate ) , dar de revendicarile privind platoul continental al Marii Egee si Estului Mediteranei. In aceasta privinta, Ankara a extins actiunile sale militare pana in Libia, unde sprijina guvernul de la Tripoli , a carei legitimitate este contestata de generalul Haftar, liderul National Lybian Army. Si in acest nou orizont geografic de actiune de recuperare  imperiala - miscarile Ankarei se inspira din ceea ce se numeste ‘neotomanism’, doctrina politica de renastere a imperiului otoman - Turcia a intrat in conflict cu Grecia si Cipru, revendicand drepturi pentru exploatarea zacamintelelor de gaz din platoul continental deja legal stabilit de mai multe decenii . Pretentiile sale si le-a intemeiat pe un acord de redefinire a arealului maritim si subsolului acestuia  incheiat recent de Ankara cu Tripoli, care incalca legilsatia internationala si a fost condamnat de UE ( unde s-a ridicat chestiunea sanctiunilor economice). Mai mult decat atat, actiunile Turciei in Libia au creat tensiuni intre Ankara si Egipt ( care recent a facut ample manevre militare a frontiera  libiana, iar Parlamentul de la Cairo a aprobat chiar o interventie militra in aceasta tara), dar si cu Rusia ( suportera  a  generalului Haftar)  si Franta, care incearca sa mentina un porofil neutru, dar ferm pentru pastrarea legalitatii internationale .  Incercari ale UE de a media in acest pachet de contradictii au dat pana acum gres, UE stabilind un termen Turciei pentru intrarea in legalitate, in caz contrar urmand sancitunile. Iar, pentru ca tabloul geopolitic est-meditareanean actual  sa fie complet, sa mai mentionam ca anul trecut Israel, Grecia si Cipru au incheiat un acord pentru constructia unei conducte de gaz pentru aprovizionarea Europei si Israelului cu combustibil extras din apele Marii Egee , unde se focuseaza acum revendicarile Ankarei.
            Cum se poate costata din sumarul schitat mai sus al noilor actiuni ( inclusiv  de ordin militar ) geopolitice ale Turciei in afara frontierelor sale , aceasta tara se afirma ca un factor de perturbare a stutus-quo-ului regional  , inscriindu-se in categoria statelor revizioniste ale actualei ordini internationale.
            Acum trei zile, in ghemul de contradictii din bazinul estic mediteraneean a aparut legitima preocuparea pentru posibilitatea izbucnirii unui razboi intre Turica si Grecia.  O depesa Reuter , publicata in ziarul de marti 21 iulie 2020  anunta caGrecia a acuzat marți Turcia că ar fi încercat să se instaleze  pe platoul său maritim continental, într-o escaladare serioasă a tensiunilor dintre cei doi aliați NATO, în contradicție cu o serie de problem”. Aceasta escaladare a tensiunii a fost  evidentiat , mai ales, “ prin încercările Ciprului, membru UE  de a explora și gazul natural în estul Mediteranei, pe fondul unor obiecții puternice turcești.”
Iar inflamarea brusca de acum doua zile a relatiei intre Turcia ai Grecia , ajunsa in cateva ore in pragul  razboiului a fost determinata de o avertizare emisa de Ankara : “Un aviz cunoscut sub numele de Navtex a fost emis de marina turcească privind  sondaje seismice într-o zonă maritima  dintre Cipru și Creta. Avizul este în vigoare până la 20 august  .”[1]
            Atena a protestat imediat , aratand ca datele geografice comunicate de Ankara in avizul mentionat incalca platoul propriu continental si a sesizat imediat ONU, Uniunea Europeana, NATO  si celelalte capitale ale marilor puteri. In acelasi timp a alertat  flota proprie pozitionand-o astfel incat sa dea  riposta navelor turcesti  patrunse pe acvatoriul national si a luat masuri militare apropiate de o mobilizare generala in vederea purtarii unui razboi.
            Internetul, mai ales twitter-ul,  a luat imediat foc. Un  specialist in politica externa din Germania s-a intrebat in seara zilei de marti  , fiind reluat de altii pe conturile de twitter:
Daniel Kochis @dankochis
 Oare Merkel a oprit un conflict militar intre Grecia si Turcia ? Did Germany's Merkel Stop a Military Conflict Between Greece and Turkey? | http://GreekReporter.com https://shar.es/abqPk5
6:41 p.m. · 22 iul. 2020[2]
Iar un jurnalist si analist de la cotidianul german “Bild” oferise inca din seara precedenta informatii despre ceea ce se petrece  intr-un sir de twittere, prezentand  datele dosarului unui razboi posibil:

“Julian Röpcke @JulianRoepcke
 Se intamplă ceva acum  între #Turkey și #Grecia . După ce Ankara a anunțat activități de sondaj seismic la sud de insula greacă Kastellorizo, ambele armate se  pregătesc pentru o posibilă confruntare.

5:33 p.m. · 21 iul. 2020·
Julian Röpcke @JulianRoepcke. 21 iul.
Aceasta este distribuția geografică / legală a ZEE/Zonei Ecocomice Exclusive-n.n./  din Turcia (roșu) și Grecia (albastru deschis). Nici o surpriză, Turcia este extrem de preocupată de situație. Cu toate acestea, explorările și forajele fără acordul vecinilor săi din ZEE nu sunt cu siguranță răspunsul la problemă ...

Julian Röpcke @JulianRoepcke
 Și  aici cum  considera  Turcia / ar dori să o aibă. Rezonabil sau nu. Nu puteți utiliza acea hartă înainte ca toate părțile necesare să fie de acord asupra acesteia sau sa ajunga la un compromis.


 
9:11 p.m. · 21 iul. 2020·”[3]
Tot pe retelele de socializare a aparut prima data  , cum am aratat mai sus, vestea ca , pentru a detensiona situatia, cancelarul german Angela Merkel a avut in seara zilei de 21 iulie convorbiri telefonice cu responsabilii de la Ankara si Atena. Presa greaca , reluand informatiile din presa   germana , aparuta miercuri,a oferit detalii.
            Astfel , potrivit ziarului german ‘Bild’, cancelarul Merkel a prevenit  conflictul armat turco-grec  gata sa izbucneasca in dupa amiaza de marti , 21 iulie .
Situatia era extrem de tensionata in acea  dupa amiaza   in jurul insulei Kastellorizo, unde se aflau concentrate 18 nave militare  turcesti, iar flota greaca se indrepta catre acest punct pentru a-si apara patrimonial national . De asemenea, Atena a suspendat toate concediile militarilor si a alertat aviatia militara.  “Bild”a asemuit situatia de conflict intervenita brusc  intre cele doua tari, Turcia si Grecia, cu criza rachetelor din Cuba din 1962 in privinta cataclismicei numaratori inverse pana la  deschiderea ostilitatilor. Potrivit aceluiasi ziar, “ Se dezvolta o situatie care oricand poate sq duca la o escaladare intre doua state NATO”. Cancelarul Merkel a luat initiativa  “ in ultimul moment sa contacteze telefonic presedintele Turciei, Recep Tayyp Erdogan,  si premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis”.   Ulterior , Berlinul a confirmat aceste convorbiri  pe agenda careia s-au aflat , potrivit purtatorului de cuvant al guvernului german,  “chestiuni variate, in special situatia din Libia ,  Egee si Mediterana de Est , precum si dosare bilaterale”.  Iar, raspunzand la o intrebare ,  oficialul de la Berlin  a adaugat :  “Pot confirma că problema a fost Mediterana de Est. Este cunoscută poziția noastră cu privire la principiul forajului, la problema frontierelor maritime și la exploatarea resurselor naturale în Mediterana de Est. Există, de asemenea, o decizie cu privire la sancțiunile UE.”[4]
            Trebuie mentionat in acest context ca, la initiativa premierului grec, Kyriakos Mitsotakis , miercuri ,  22 iulie,  a avut loc o conversatie telefonica a acestuia cu presedintele Rusiei ,Vladimir Putin. Potrivit presei grecesti, cei doi lideri au discutat despre recentele evenimente in Mediterana de Est  si imprejurimile acestei regiuni, dar si despre transformarea catedralei ortodoxe ‘Sf. Sofia’ din Istanbul in moschee la 10 iulie 2020.[5]
            Evenimente in imediata noastra vecinatate sunt in continua evolutie, iar desfasurarea lor poate sa aiba influente semnificative in intreaga  regiune.
 
23 iulie 2020
 
[1]  https://www.nytimes.com/reuters/2020/07/21/world/europe/21reuters-greece-turkey.html-Greece accused Turkey on Tuesday of attempting to encroach on its continental shelf in a serious escalation of tensions between the two NATO allies at odds over a range of issues.”; brought into sharper focus by attempts of EU member Cyprus to also explore for natural gas in the Eastern Mediterranean amid strong Turkish objections”; An advisory known as a Navtex was issued by Turkey's navy on Tuesday for seismic surveys in an area of sea between Cyprus and Crete. The advisory is in effect until Aug. 20”
 
[2] https://twitter.com/dankochis/status/1285963234932068353-“ Did Germany's Merkel Stop a Military Conflict Between Greece and Turkey? | http://GreekReporter.com https://shar.es/abqPk5
 
 
[3] https://twitter.com/JulianRoepcke/status/1285583621303291904- “There is something brewing between #Turkey and #Greece as we speak. After Ankara announced seismic survey activities south of the Greek island of Kastellorizo, both armies are reportedly preparing for a possible confrontation.”;” This is the geographical / legal distribution of the EEZs of Turkey (red) and Greece (brighter blue). No surprise, Turkey is extremely p*ssed at the situation. However explorations and drillings without the consent of its EEZ neighbors is surely not the answer to the problem ... “ ;” And this is how Turkey sees it / would like to have it. Reasonable or not. You can’t use that map before all necessary parties agree on it or a compromise.”
[4] https://greece.greekreporter.com/2020/07/22/did-germanys-merkel-stop-a-military-conflict-between-greece-and-turkey/-”A situation was developing that could have led at any time to escalation between the two NATO countries”;” last-minute telephone contacts with Turkish President Recep Tayyip Erdogan and Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis”.; various issues, especially the situation in Libya and the Aegean and the Eastern Mediterranean, as well as various bilateral issues.””; “I can confirm that the issue was the Eastern Mediterranean. Our position on the principle of drilling, on the issue of maritime borders and the exploitation of natural resources in the Eastern Mediterranean, is well known. There is also a decision on EU sanctions”.
 

Comentarii

Nu exista niciun comentariu

Postati un comentariu