AMERICA/TRUMP SUB ASEDIU | publicatii - Politica La Est
p1.jpg

AMERICA/TRUMP SUB ASEDIU


 Mihail E. Ionescu
2 iunie 2020
 
              Deja de doua zile ceea ce are loc in zeci de orase americane s-a extins in Europa. Mai intai a fost Berlinul, ieri si azi  s-au asociat si Parisul , Roma si Londra , unde mii de oameni protesteaza pentru- fiind nu rareori  autohtonizate  exemple similare cu cel de la  Minneapolis,  uciderea unui om de culaore de catre politie .
              Amanuntul contagiunii instantanee a protestelor  este relevant. Iar relevanta m-a izbit atunci cand am vazut ca decizia lui Trump de a aduce armata pe strazile americane a inflamat  retelele  de socializare , care au gasit imediat un precedent istoric:
              “@nodank_
  May 4
50 years ago today, students at Kent State gathered to protest Nixon’s expansion of the Vietnam War into Cambodia, the Ohio National Guard murdered 4, permanently paralyzed 1, and injured 8 more; 58% of Americans blamed the unarmed, non-violent protesters for the massacre.


 
1:06 AM · Jun 3, 2020·” [1]
              Sa adaugam ca notatia de mai sus pe twitter apartine unui comentator- cu memorie istorica solida- autorul unei replici la un tweet reluat de   chiar presedintelui Donald Trump ( atat prin informatiile comunicate , mai ales procentul convenabil Casei Albe  de 58 la suta favorabil interventiei armatei pe strazi )  :
 
Donald J. Trump Retweeted
Saagar Enjeti
@esaagar
 
58% of Americans support sending the military in to supplement police force to quell riots Compare that to the twitter discourse lmao
Quote Tweet
Aron Goldman
@ArgoJournal
Replying to @ArgoJournal and @MorningConsult
.@MorningConsult:Would you support or oppose cities calling in the US military to supplement city police forces to address protests & demonstrations in dozens of cities in response to death of George Floyd?
% Support/Oppose
Total 58/30
Dem 48/43
 GOP 77/15
https://assets.morningconsult.com/wp-uploads/2020/06/01181629/2005131_crosstabs_POLICE_RVs_FINAL_LM-1.pdf…
6:59 PM · Jun 2, 2020[2]
 
              Probabil comentatorul care a facut paralela istorica a fost izbit de similitudinea procentului de favorabilitate a interventiei armatei in orasele americane , in cele doua situatii aflate insa la o departare in timp de  50 de ani ( represiunea de la Kent a avut loc  in mai 1970) . Dar paralela facuta poate sa fie mult mai benefica intelegerii a ceea ce se intampla azi, gandind la ceea ce a avut loc atunci si mai ales interpretarile care au fost date acelor evenimente de acum circa o jumatate de secol  .[3]
              Sfarsitul anilot 60 si inceputul anilor 70 din secolul trecut  a insemnat o globala criza a liberalismului de tip classic . Nu doar ceea ce s-a intamplat atunci in SUA, dar si 1968 de la Paris, sau Praga – august 1968, si mai pot fi citate si revoltele din acei ani din Mexic sau India  au fost expresia ac estei crize a liberalismului global, care a anuntat prefacerile ulterioare: revolutia sexuala, criza comunismului de tip sovietic, schimbarea de paradigm economica, inceputa prin abandonarea etalonului aur si continuata cu victoria scolii de la Chicago in definirea modelului  economic ( Thatcher – Reagan ) care a dat cale libera dezvoltarii exponential a globalizarii.
              Motivatia economica a acestei prefaceri globale a fost identificata in  teoria “ ciclurilor Kondratieff” sau a “ valurilor lungi”  – puse in miscare generala o data la interval de 40-60 de ani  – care iau in considerare  evolutiile economice , tehnologice  si  tempo-ul acestora  inregistrat istoric ( crestere  sau crize/ depresiuni economice) , ‘revolutii’ in comunicatii sau in alte domenii tehnologice, etc. . Pentru a ne reaminti din secolul trecut , aceasta prefacere conform teoriei ‘ciclurilor Kondratieff’ a intervenit in  anii  ‘70   dupa o crestere economica marcata a perioadei post-1945 - asa numita perioada a  celor “ treizeci de ani gloriosi” . Trecerea la urmatorul ‘ val lung ‘  a avut loc prin crize successive, inregistrate intre 1965-1980, dar si a invoarii in telecomunicatii si alte domenii in acelasi interval .  Asa cum in cazul actual ar trebui sa consideram ca anii de criza financiar-economica  2007-2008 au fost un prag prevestitor , iar revolutia in comunicatii , care a deschis la dimensiuni fara precedent comunicarea umana ( retele de socializare - Facebook in 2004, twitter - in 2007 , etc ) .

              Contagiunea in Occident atat de rapida a ceea ce are loc acum  in SUA- masivele demonstratii si uriasa nemultumire care le-a generat, ciocnirea cu fortele de ordine  si victimele inregsitrate, impactul psihologic masiv al pandemiei Covid-19 , inca neterminata, care a presupus o auto-izolare prelunga a oamnilor unii de ceilalti la nivel macro si micro -, dar si probabila lor extensie  globala - sa retinem si protestele masive din Hong-Kong-ul anului trecut- prelimina trecerea la un nou ‘ciclu Kondratieff’ .  Marile  pulsiuni  de  migratii  umane de la Sud la Nord din ultimii ani, razboaiele cornice ale celor doua decenii trecute sunt deopotriva semne ale acestei  gestatii a a “ noului val”  Aceasta trecere la noul ‘ val lung’  nu va fi  rapida si imperceptibila , ci cu prefaceri profunde in viata planetei, mult mai adanci decat in precedentele epoci istorice .  Prefaceri care vor include nu doar definirea unui nou model economic - inegalitatea insuportabila intervenita in ultimii ani ai globalizarii accelerate recente il cere imperativ - dar si, intre altele ,  o redefinire a relatiilor sociale la nivelul comunitatilor umane ( déjà declansata )  , precum si un alt ‘ etaj’ tehnologic la dispozitia acestora.
               Ceea ce se intampla acum in America, tara inovatiei tehnologice sic ea mai puternicxa a planetei, contagiunea globala a a acestei miscari de protest , violente si cu victim,  poate sa fie semn al apropierii ‘ noului ciclu Kondratieff’. Avem asadar in fata ani, mai multi sau mai putini, de de eforturi comune pentru   identificarea drumului optim de urmat si de constructie a lumii de maine pe potriva exigentelor  stadiului economic si social- tehnologic atins pana acum . 
               Iar aceasta trecere  va avea loc cu multa suferinta la nivel global.
 
 
2 iunie 2020
 
[3] Paralela facuta a dus si la alte descoperiri , asa cum se vede dintr-o replica la tweet-ul citat de Trump: “Dandy GuyRose
@One_Dandy_Guy
Replying to
@esaagar
I wonder why the number is so high?? Oh look at that 81% white people. Wonder what the age rang for all these people are?

Image
 
12:46 AM · Jun 3, 2020·” –  ceea ce spune multe despre situatia relatiilor rasiale in SUA azi vezi:
https://twitter.com/One_Dandy_Guy/status/1267935694044958722
 

Comentarii

Nu exista niciun comentariu

Postarea comentariilor dupa trei luni a fost dezactivata.