Va urma Putin exemplul lui Nazarbaiev? | publicatii - Politica La Est
vladimir_putin.jpg

Va urma Putin exemplul lui Nazarbaiev?

VASILE ROTARU

Pe 17 iunie, 2015, Mihail Hodorkovski, odată cel mai bogat om din Rusia, declara în cadrul speech-ului ținut la think-tank-ul Atlantic Council din Washington că actuala confruntare a Moscovei cu Occidentul este una absolut artificială și că, în opinia sa, Kremlinul are nevoie disperată de un inamic extern care să distragă atenția populației de la corupția și ineficiența guvernanților ruși. Hodorkovski a mai afirmat că actualul conflict din Ucraina ar putea dura la fel de mult ca divizarea dintre Coreea de Sud și cea de Nord și că o înghețare a conflictului din estul Ucrainei este singurul scenariu rezonabil[1].
A doua zi, în cadrul Forumului Economic Internațional de la Sankt Petersburg, versiunea rusească a forumului economic de la Davos, Elveția, fostul ministru de finanțe rus, Alexei Kudrin, a sugerat organizarea de alegeri prezidențiale anticipate în Rusia: “De ce să nu organizăm alegeri prezidențiale mai devreme și să anunțăm un nou program de reforme?” Kudrin consideră ca o asemenea manevră politică i-ar garanta lui Putin un mandat puternic, o mare credibilitate publică pentru implementarea unor reforme economice și “ghidarea Rusiei printr-o adevarată furtună financiară”. După părerea fostului ministru de finanțe, care a rămas un apropiat al lui Putin, economia rusă încă nu a scăpat de ce este mai rău. Kudrin a atras atenția că este nevoie de reforme structurale, iar pentru aceasta trebuie să existe “dorință politică, o echipă și un președinte care să împărtășească aceste opinii”[2]
Aparent cele două declarații nu au nicio legătură. Totuși, ele reflectă foarte bine actuala stare de fapt din Rusia: țara se confruntă cu o criză economică gravă generată de scăderea prețului hidrocarburilor pe piețele internaționale, sancțiunile Occidentului legate de acțiunile Rusiei în Ucraina și costurile integrarii Crimeii și ale răznboiului din Donbas; dar cu toare acestea popularitatea actualului președinte încă se menține la cote ridicate datorită retoricii de tip Război Rece a politicienilor și media rusești.
Desigur, Kremlinul nu a comentat propunerea lui Kudrin de organizare a alegerilor prezidențiale anticipate. Totuși idea i-ar putea surâde lui Vladimir Putin. În prezent cota popularității președintelui rus este de peste 80% ceea ce i-ar permite fără emoții să-și mai asigure o ședere de șase ani la Kremlin în cazul unui scrutin. Până în 2018 însă, când expiră actualul mandat, lucrurile ar putea arăta cu totul altfel. Banca Centrală de la Moscova a anunțat recent că economia Rusiei s-ar putea contracta doi ani la rând dacă prețul petrolului rămâne la 60$/baril în 2016. În plus UE a anunțat menținerea sancțiunilor economice la adresa Rusiei. Scăderea nivelului de trai va aduce după sine nemulțumirea societății, iar președintele Putin s-a confruntat cu proteste populare la ultimele alegeri când situația economică arăta mult mai bine și cel mai probabil nu și-ar dori să riște noi valuri de nemulțumiri în rândul alegătorilor în ajunul scrutinului din 2018.
În plus, dacă Putin va decide organizarea de alegeri prezidențiale anticipate, va urma o rețetă deja testată de partenerul său din Uniunea Economică Eurasiatică – președintele kazah Nursultan Nazarbaiev. Pentru a-și asigura al cincilea mandat înainte ca situația economică în țară să se înrăutățească, liderul de la Astana a organizat în aprilie anul acesta alegeri anticipate pe care le-a câștigat cu 97.7% din voturi, în cadrul unui scrutin la care prezența la urne a fost de 95.22%[3]. Imediat după alegeri, Nazarbaiev a anunțat reforme fiscale majore și un program de dezvoltare mai amplu, numit “100 de pași” care prevede reforme structurale în administrație, justiție și economie.

29 iunie 2015 
sursa foto: www.kremlin.ru
[1] http://www.rferl.org/content/russia-ukraine-khodorkovsky-criticizes-putin/27078550.html
[2] http://uk.reuters.com/article/2015/06/18/uk-russia-crisis-forum-idUKKBN0OY1WX20150618
[3] http://www.ft.com/intl/cms/s/0/bdf79d74-ecd3-11e4-b82f-00144feab7de.html#axzz3eNOWA0Iz

Comentarii

  • Gravatar
    Www.healthraport.ro 7 August, 2015

    Intr-un final o abordare concreta. Ai reusit acest lucru si crede-ma ca stiu despre ce vorbesc
    mai ales cand oamenii cauta informatii de acest gen

     
Postarea comentariilor dupa trei luni a fost dezactivata.